Skip to main content

Informatie brochure

Informatiebrochure Loopgroep Avanti Wilskracht

1. Inleiding

De loopgroep is een onderdeel van Avanti Wilskracht Omnisportvereniging, een sportvereniging die actief is op sportpark Het Zoutendijk aan de Gronausestraat in Glanerbrug. De loopgroep is aangesloten bij de Atletiekunie en richt zich op de hardloopsport, op zowel wedstrijd- als recreatief niveau.

De loopgroep heeft als doel het plezier in hardlopen te bevorderen en loopprestaties van de leden te verbeteren. Dit doet zij onder andere door het aanbieden van:

 • (interval)trainingen onder leiding van gekwalificeerde atletiekunie-trainers, op verschillende niveaus; 
 • duurlooptrainingen op verschillende snelheidsniveaus;
 • hardloopwedstrijden;
 • informatie over hardlopen;
 • gezellige, informatieve en sportieve nevenactiviteiten.

Hierbij hechten wij veel waarde aan enthousiasme, verbeteren loopprestaties, veiligheid, gezondheid en blessurepreventie.

2. Ledenbestand

De loopgroep kent gemiddeld ca. 90 leden, waarvan de onderlinge niveaus sterk wisselen. Ook is ieders reden om te gaan lopen anders; waarbij de een het belangrijk vindt om in beweging te zijn en mensen te ontmoeten, wil de ander graag sneller worden tijdens hardloopwedstrijden.

De leden van de loopgroep komen o.a. uit Glanerbrug, Enschede en Losser.

3. Trainingen

De trainingen vinden plaats vanaf het sportpark Het Zoutendijk van Avanti Wilskracht, Gronausestraat 846, 7534 AM te Glanerbrug. De start is bij de kleedkamers.

Trainingstijden hardlooptraining

Dinsdagavond 19.00 uur tot ongeveer 20.15 uur. Training bestaat uit een intervalprogramma op verschillende niveau's.
Donderdagavond traint groep 1 van 19.00 uur tot ongeveer 20.00 uur. De andere groepen trainen van 19.30 uur tot ongeveer 20.30 uur.

De dinsdagavond training bestaat uit:

 • Warming-up
 • Stretchen
 • Loopscholing
 • Intervalprogramma
 • Cooling-down
 • Stretchen

De donderdagavond training bestaat uit het hardlopen van een route onder begeleiding van een trainer/voorloper. Elke groep loopt op een snelheid behorend tot die groep.

Tevens bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan de hersteltraining op donderdagavond. Deze training wordt verzorgd door een fysiotherapeut en is gericht op herstel en om weer deel te kunnen nemen aan de loopgroep. De hersteltraining bestaat uit een alternatief programma, met als tweeledig doel het bevorderen van herstel bij een blessure én het onderhouden van sociale contacten.

Alle trainingen op de dinsdagavond worden verzorgd door gecertificeerde trainers via de Atletiek Unie. Zij worden ondersteund door assistent trainers en voorlopers die ook zijn gecertificeerd door de Atletiek Unie. De assistent trainers en voorlopers verzorgen ook de routes op de donderdagavond.

Wandeltraining

 Dinsdagavond    19.00-20.30 uur
 Donderdagavond    19.30-20.30 uur

Momenteel wordt er gewandeld op beide dagen in een tempo van 5,2 en 5,5 km per uur. Op dinsdagavond wordt er ongeveer 7,5 km gewandeld en op de donderdagavond ongeveer 5,5 km. De wandelingen worden begeleid door 2 zeer ervaren wandelaars die ook de routes uitzetten. Ook wordt er gezamenlijk deelgenomen aan verschillende georganiseerde wandelingen in de omgeving.

4. Beginnersgroep voor startende lopers

Jaarlijks start de loopgroep in maart met een groep beginnende hardlopers. Deze groep werkt, onder begeleiding van gediplomeerde trainers, toe naar het aaneengesloten kunnen hardlopen van 5 kilometer. Na deze periode die vaak zo’n 4 maanden duurt, kunnen de meeste lopers doorstromen naar onze reguliere groepen/niveaus.

5. Overige activiteiten

Naast het trainen in groepsverband, organiseert de loopgroep regelmatig andere activiteiten, gericht op het bevorderen van de clubbinding en het stimuleren van onderlinge contacten. Hierbij kun je denken aan de jaarlijkse glühwein en bockbieravond rondom kerst, de RaboZomerAvondloop en een gezellige barbecue.

Voor de organisatie van dergelijke avonden maar ook om de dagelijkse gang van zaken binnen de vereniging goed te laten verlopen, wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers/hardlopers uit onze vereniging. Mocht je iets willen doen voor de vereniging, kun je dit aangeven bij de voorzitter of secretaris van de loopgroep. 

6. Lidmaatschap

Voordat je besluit lid te worden van de loopgroep, kun je maximaal drie keer gratis meetrainen. Vervolgens kun je lid worden van de loopgroep door het formulier op onze website in te vullen en op te sturen. Alle loopgroepleden van Avanti Wilskracht worden aangemeld bij de  Atletiekunie als recreatief loper. Degenen die als wedstrijdloper tijdens wedstrijden willen presteren kunnen bij de Atletiekunie als wedstrijdloper aangemeld worden (apart op het aanmeldformulier aangeven).

De kosten voor het lidmaatschap van de loopgroep bedragen per maand:

 • Recreatief lidmaatschap:        € 7,50
 • Wedstrijd lidmaatschap:         € 9,20
 • Steunend lidmaatschap:         € 4,20

Het lidmaatschap van de loopgroep loopt per kalenderjaar en wordt ieder jaar stilzwijgend verlengd. Wanneer je je lidmaatschap op wil zeggen, dien je dit voor 1 november van het lopende jaar te doen, om het volgende jaar per 1 januari geen lid meer te zijn.

7. Algemene informatie

 • Lopers zijn tijdens trainingen verzekerd voor ongevallen en aansprakelijkheid (als verkeersdeelnemer op de openbare weg);
 • Het dragen van een geel reflecterend hesje is verplicht bij trainingen in het donker;
 • Bij temperaturen boven de 30 graden, bij onweer en/of bij ijzel vindt er geen training onder verantwoordelijkheid van de loopgroep plaats;
 • Geadviseerd wordt om tijdens hardlopen in de warmte water mee te nemen;
 • Om blessures te voorkomen, is het dragen van goede loopschoenen een must, vraag hiervoor advies aan de trainers of bij een goede sport- of hardloopwinkel. Bij veel hardloopwinkels krijg je, als je lid bent van een loopgroep zoals Avanti Wilskracht, 10% korting op je hardloopschoenen;
 • Bij SportmedX aan de Roessinghsbleekweg 157 te Enschede bestaat de mogelijkheid om een preventieve medische sportkeuring te doen. Veel zorgverzekeringen geven een (gedeeltelijke) vergoeding voor deze preventieve medische keuring. Bij een onvolledige vergoeding door de zorgverzekering draagt Avanti Wilskracht hier eenmalig € 25,00 aan bij; factuur en eigen bankrekeningnummer graag indienen bij de penningmeester.

Bij specifieke vragen over de loopgroep, stuur een mail aan Lydia van den Akker, secretaris, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aan- en afmeldingen van de loopgroep en wijzigingen graag doorgeven via:
Ledenadministratie Loopgroep Avanti Wilskracht,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Formulieren kunnen ook ingeleverd worden in de postbus van de Loopgroep van Avanti Wilskracht (in de kantine, in de gang naar de toiletten).