Skip to main content

Historie loopgroep

In het midden van de jaren 90 begon het hardlopen (joggen) in Nederland aan te slaan.
Veel sportieve mensen legden wekelijks een aantal kilometers af, alleen of met vrienden, buren of een groepje.
Marti ten Kate startte de clinics voor de halve marathon van de Enschede Marathon.
Dit is een programma, waarbij je een loopschema ontvangt om in 10 maanden het hardlopen op te bouwen van 5 naar 21,1 kilometer. Deze opbouw wordt ondersteund door een maandelijkse bijeenkomst onder leiding van Marti ten Kate waarbij informatie gegeven wordt over hardlopen, voeding, trainingsschema’s, blessures, etc. Na de informatie trainen de deelnemers gezamenlijk in groepen op verschillend niveau.
Deze clinics, ondersteund door de Twentsche Courant/Tubantia zijn nog steeds een groot succes.
Uit deze hardloopclinics ontstonden verschillende initiatieven voor het starten van loopgroepen.
Zo ook in Glanerbrug/Enschede.
 
Op 10 juni 1997 werd officieel de loopgroep opgericht en de leden zochten aansluiting bij de bestaande sportvereniging Avanti Wilskracht, omdat deze al over bestuur, accommodatie, verenigingsstatuten, administratie, kantine- en vergaderruimte beschikte. De loopgroep werd onderdeel van de afdeling gymnastiek van Avanti Wilskracht Omnisportvereniging.
 
De eerste trainer van de loopgroep was Harold van der Ende. Een trainer en motivator, die elke loper, recreatief of wedstrijd, tot veel loopplezier en betere prestaties bracht.
Daarna volgden Henk Eeftink en Bea Wagelaar.
Tijdens de jaarvergadering op 9 november 1997 werd besloten om als zelfstandige afdeling verder te gaan.
Eind 1997 waren er 40 actieve leden die twee keer per week trainden.
Op 1 januari 1998 is de loopgroep van Avanti Wilskracht verder gegaan als zelfstandige afdeling en is ook lid geworden van de atletiekunie (verenigingsnummer 20456). Het eerste bestuur dat werd samengesteld bestond uit : Voorzitter Harry Wielinga, penningmeester Adri Thomasson en secretaris Dinie van Ommen.
 
In 1998 wilde de actieve loopgroep een eigen wedstrijd. Dit werd de RABO-Nieuwjaarsloop, gehouden op de eerste zondag in het nieuwe jaar. Als hoofdsponsor trad de Rabobank op.
Aan de eerste loop, die voorafgegaan werd door een gezamenlijk ontbijt voor de leden en de vrijwilligers, namen 80 deelnemers deel.
In juni 1999 sloot de loopgroep van Avanti Wilskracht zich aan bij de Enschede Marathon en samen met de supportersvereniging van Avanti Wilskracht werd er een verzorgingspost bemand op het 5 kilometer punt. Ook werd in de loop der jaren de kidsrun, met de start midden in Glanerbrug, door Avanti Wilskracht georganiseerd.
 
Momenteel zijn er ca. 90 leden en wordt er voortdurend aandacht gegeven aan de kwaliteit van het trainingsprogramma en het opleiden van trainers, assistent trainers en voorlopers.
 
De minimum leeftijd om je te kunnen aanmelden is 16 jaar.